Skip To Content
Besky peče pro Opel
Besky peče pro Opel 
Besky, vlastním jménem Veronika Beskydiarová, se proslavila, když v roce 2021 zvítězila v masivně sledované TV soutěži MasterChef Česko. Věčně usměvavá tmavovláska se od té doby výrazně prosazuje ve světě špičkové gastronomie, učí v prémiové škole vaření Gourmet Academy a dostala se i do slovenského žebříčku Forbes „30 pod 30“. Aktivně se zapojuje i do charitativní činnosti.

Docela nedávno se Besky stala „tváří“ značky Opel, resp. jejího sexy hybridního modelu Astra. Ze zlatavé Astry PHEV je Besky doslova nadšená, protože jí výrazně usnadňuje její hektický život vyplněný kurzy vaření, společenskými událostmi a mediálními aktivitami.

Speciálně pro „rodinu Opel“ Besky připravila recept na dort z vaječného likéru. Věříme, že si pochutnáte!

 

Opel dort z vaječného likéru 

Suroviny na korpus:

4 vejce

1 balíček vanilkového cukru

170 g moučkového cukru

165 g hladké mouky

8 g prášku do pečiva

80 ml rostlinného oleje

165 g vaječného likéru

+50 ml vaječného likéru na pokapání vychlazených plátů

 

Suroviny na krém:

400 g mascarpone

200 ml smetana 33%

160 g moučkový cukr

120 g žervé

 

Postup přípravy korpusu:

Vejce vyklepněte a s moučkovým a vanilkovým cukrem vyšlehejte v robotu pomocí metličky do světlé pěny – to vám bude trvat asi 5 minut. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a postupně při nízkých otáčkách přimíchávejte k vaječné směsi. Když se suroviny spojí, přimíchejte ještě olej a vaječný likér. Těsto nalijte do připravené vysoké pečicí formy o výšce 12 cm a průměru 15 cm. Potom vložte do horkovzdušné trouby předehřáté na 165 °C a pečte 40 až 45 minut.

Po vyjmutí z trouby nechte korpus pozvolna chladit asi 2 hodiny. Po vychladnutí jej z formy vyřízněte, nebo vyklopte. Naporcujte na 4 stejné pláty, které důkladně pokapejte likérem.

 

Postup přípravy krému:

Všechny suroviny vložte do mísy robota se šlehacím nástavcem. Začněte šlehat nejprve na nejnižší výkon, pak postupně rychlost zvyšujte až na maximum. Šlehejte úplně do tuha.

 

Stavba dortu:

Jednotlivé pláty pokapeme likérem a plníme krémem. Pozor: Poslední plát nepřekapáváme! Pak celý dort obmažeme nahrubo krémem a hladítkem začneme dort zarovnávat. Nakonec hladký dort ozdobíme krásným logem Opel a necháme jej v lednici chladit alespoň 3 hodiny.

K dortu podáváme nejlépe kvalitní domácí vaječný likér v libovolném množství.

 

Dobrou chuť a veselé Vánoce přeje tým Opel!